Vervanging van de pleister is belangrijk om irritaties op de huid te voorkomen en drukplekken in de neus te verlichten.
Hoe verwisselt u uw pleister:
- Leg een nieuwe pleister, een speciaal schoonmaakproduct voor de huid, een watje en eventueel een watervaste stift klaar;
- Was uw handen met zeep en droog ze daarna goed af;
- Houd de sonde goed vast wanneer u de pleister rustig lostrekt. Indien gewenst kunt u met de stift op de sonde aangeven hoe ver hij in de neus zat;
- Verwijder de pleisterresten op de huid met het schoonmaakmiddel;
- Plak de nieuwe pleister op de neus of wang. Let hierbij op dat de sonde net iets anders wordt vastgeplakt om drukplekken te voorkomen.
Raadpleeg bij huidirritaties uw arts of verpleegkundige.
Klik hier, voor een instructiefilmpje over het vervangen van de neuspleister.
Veelgestelde vragen
Het is belangrijk dat u de sonde goed verzorgt om de voeding goed toe te kunnen dienen. Voor informatie over verzorging van de verschillende sondes verwijzen wij u naar de verzorgingsinstructies.
Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij uw leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.
Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.
Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.
Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.
Dat is zeker aan te raden. Juist op het moment dat er weinig tot niet gegeten of gedronken wordt is goede mondhygiëne belangrijk voor een gezond gebit en frisse adem. Ook kunt u lippenbalsem op uw lippen smeren om droogheid tegen te gaan.
Wanneer u een kunstgebit heeft is het belangrijk dat u deze schoonmaakt zoals u gewend bent.
U wordt aangeraden om uw reguliere controles bij uw tandarts aan te houden.