Het gebruik van de spuit
Een spuit kan alleen gebruikt worden bij portietoediening (bolus voeden). Elke keer als uw kind sondevoeding wil gebruiken spuit u een portie sondevoeding in de sonde. Dit doet u door de spuit leeg te drukken of door de spuit als trechter te gebruiken en de voeding via de zwaartekracht in te laten lopen. De arts of diëtist geeft u een advies over hoeveel porties uw kind per dag mag gebruiken en hoe groot deze porties moeten zijn.
Stappenplan voor het gebruiken van sondevoeding via een spuit
Benodigdheden:
- Fles of zak sondevoeding;
- Spuiten;
- Bolusadapter.
Handelingen:
- Was uw handen;
- Verbreek het zegeltje van de verpakking sondevoeding met de punt van een schone bolusadapter!;
- Schenk de sondevoeding over in een maatbeker;
- Zuig de sondevoeding op met de spuit;
- Sluit de spuit aan op de sonde;
- Druk de spuit langzaam leeg of laat hem leeglopen met behulp van zwaartekracht;
- Herhaal deze handeling totdat de gewenste hoeveelheid gegeven is;
- U kunt ook de spuit als trechter gebruiken. Schenk dan de sondevoeding vanuit de maatbeker in de spuit.
Klik hier voor een voorlichtingsfilmpje over het toedienen van sondevoeding via een spuit.
Gewoon eten
Ook al gebruikt uw kind sondevoeding, gewoon eten blijft in sommige gevallen mogelijk. Juist als uw kind sondevoeding ’s nachts als bijvoeding gebruikt, is het mogelijk dat hij/zij overdag gewoon kan eten. Overleg de mogelijkheden met de arts of diëtist.
Veelgestelde vragen
FAQ
Alle materialen die uw kind nodig zal hebben krijgt u, in vorm van een startpakket, mee vanuit het ziekenhuis. Daarna kunt u de materialen bijbestellen bij uw facilitaire dienstverlener. Als het goed is krijgt u in het ziekenhuis ook uitleg over het gebruik van de materialen. Mocht dit niet het geval zijn vraag hier dan actief om!
Sondevoeding wordt geadviseerd door de arts of diëtist en is, afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar, verkrijgbaar bij uw apotheek en/of een facilitair bedrijf (bijvoorbeeld Sorgente, Mediq, Medireva of Eurocept). Hier kunt u ook meer informatie krijgen over de manier van bestellen en leveren.
Sondevoeding kan onder bepaalde voorwaarden vergoed worden vanuit de zorgverzekering. De arts of diëtist weet hoe hij/zij vergoeding kan aanvragen en wat de voorwaarden zijn.
De keuze voor een bepaalde snelheid is vaak bewust gemaakt door uw zorgverlener. Wanneer sondevoeding onderdeel van het dagelijkse leven begint te worden, kunt u verder gaan kijken naar het optimaliseren van de voeding van uw kind. Mogelijk wilt u iets aanpassen zodat het beter in het leven van uw gezin past. Belangrijk is dat u van tevoren met uw zorgverlener overlegt over het veranderen van de pompsnelheid.
De meest ideale positie tijdens sondevoeding is rechtop zitten. Echter, is dit misschien niet mogelijk. Probeer dan dat uw kind op minstens twee kussens gaat liggen zodat zijn of haar lichaam minimaal in een hoek van 45 graden komt te liggen. Na het gebruik van de voeding kan uw kind het beste nog 30-60 minuten in deze houding blijven liggen.
Wanneer de arts of diëtist toestemming heeft gegeven, is het mogelijk te pauzeren met de sondevoeding.
U proeft de sondevoeding niet. Daarom zijn er geen verschillende smaken verkrijgbaar.
Sondevoeding moet tussen de vijf en 30 graden bewaard worden. Wel is het belangrijk dat u de sondevoeding op kamertemperatuur laat komen voordat deze gebruikt wordt.
Sondevoeding wordt het beste op kamertemperatuur gebruikt. Wanneer het pack of de fles in de koelkast staat, haalt u deze van tevoren eruit zodat deze op temperatuur kan komen.
Uw zorgverlener zal aangeven wanneer het mogelijk is te eten naast sondevoeding. Wanneer dit het geval is, zal uw zorgverlener met u afstemmen welke voeding het meest geschikt is.
U kunt geen voeding, medicatie of water toevoegen aan de sondevoeding. Dit kan leiden tot verstopping van de sonde of bederf van de voeding.
Uw diëtist zal de juiste vloeistof aanraden en zal u adviseren wat te doen tijdens warm weer, ziekte of sporten. Of uw kind mag drinken of niet, en welke vloeistof hij of zij dan mag drinken, is persoonlijk. Raadpleeg hierover uw diëtist.