Gastrostomiesonde
Het plaatsen van een gastrostomiesonde wordt uitgevoerd onder een lichte verdoving of een roesje.
Het is belangrijk dat uw kind op de dag van de plaatsing nuchter naar het ziekenhuis komt. De instructies hiervoor worden door het ziekenhuis gegeven.
PEG, PEG-J of PEJ
Wat kunt u verwachten:
- Een gastrostomiesonde wordt geplaatst door middel van een endoscopie. Hierbij wordt een endoscoop (buigzame slang) via de mond, keel en slokdarm in de maag en/of darm geschoven. Het inbrengen van een endoscoop is niet pijnlijk, maar zou wel een onprettig gevoel kunnen geven. Er blijft genoeg ruimte over om rustig te kunnen blijven ademen.
Een endoscoop bevat een camera aan het uiteinde, hiermee kan de arts de plaats van de sonde bepalen. Het lichtje aan de endoscoop kan aan de buitenkant van de buikwand gezien worden zodat de arts weet waar hij de sonde kan plaatsen; - De buik van uw kind wordt schoongemaakt met alcohol en wordt plaatselijk verdoofd;
- Er wordt een klein sneetje in de buikwand gemaakt, waardoor een holle naald ingebracht wordt. Door de naald wordt een lange draad geschoven die met behulp van de endoscoop weer via de mond naar buiten komt;
- Aan de draad die uit de mond van uw kind komt, wordt de sonde bevestigd. De draad wordt hierna via de buik weer uit het lichaam getrokken zodat de sonde via het fistelkanaal naar buiten komt. De sonde wordt zowel binnen als buiten het lichaam vastgezet met een flexibel plaatje;
- Wanneer de maag niet voldoende werkt, kan door de PEG een sonde geschoven worden naar het duodenum / jejunum; dit is een PEG-J. Deze sonde wordt onder endoscopische controle geplaatst.
G-tube of Button
Een G-tube of Button wordt alleen geplaatst wanneer de patiënt eerder een PEG of G-Tube heeft gehad en dus al een opening in de buikwand heeft.
- De PEG wordt zo dicht mogelijk bij de buik afgeknipt. De rest van de sonde wordt verwijderd met de endoscoop;
- De G-tube of Button wordt in de bestaande opening (fistel) geplaatst;
- Na plaatsing van de G-tube of Button zal de arts of verpleegkundige de ligging controleren, dit wordt gedaan door middel van een pH-meting (zie neusmaagsonde). Bij een sonde die uitmondt in de darm, wordt de ligging gecontroleerd door middel van een röntgenfoto;
- Als de sonde op de juiste plaats zit wordt de ballon van de sonde gevuld met steriel water zodat hij vast komt te zitten aan de binnenkant. Vervolgens trekt de arts of verpleegkundige de sonde licht omhoog en wordt de sonde aan de buitenkant vastgezet op de huid.
Veelgestelde vragen
FAQ
Sondevoeding kan als volledige voeding gegeven worden en zolang als nodig gebruikt worden. Het levert een gebalanceerd, gezond dieet, dat alle voedingsstoffen bevat dat het lichaam van uw kind nodig heeft.
Voordat uw kind met sondevoeding kan beginnen moet de sonde geplaatst worden. Het plaatsen van de sonde vindt meestal plaats in het ziekenhuis. Bij sommige sondes is het noodzakelijk dat uw kind een tijdje na het plaatsen in het ziekenhuis blijft. Indien uw zorgverlener het vertrouwen heeft in een goed verloop, mag uw kind naar huis. Het is belangrijk om de adviezen van uw zorgverlener op te volgen.
Sommige mensen hebben voor een korte periode sondevoeding nodig, terwijl andere juist voor een langere periode sondevoeding nodig hebben. Dit hangt af van wanneer uw kind weer (voldoende) normaal kan eten. Uw zorgverlener kan die vraag het beste beantwoorden.