Doordat uw kind niet via de mond eet, wordt er weinig speeksel in zijn/haar mond aangemaakt. Hierdoor kan het mondslijmvlies of het tandvlees gaan ontsteken. Ook is er een grotere kans op tandcariës. Een goede mondverzorging is belangrijk om problemen te voorkomen:
- Poets de tanden van uw kind minimaal twee keer per dag met fluor bevattende tandpasta geschikt voor de leeftijd van uw kind. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel;
- Houd de mond van uw kind vochtig door deze regelmatig te spoelen met water of stimuleer het speeksel door hem/haar te laten zuigen op een snoepje of te kauwen op kauwgom (beide suikervrij);
- Voorkom dat de lippen van uw kind uitdrogen door lipbalsem te gebruiken;
- Heeft uw kind een neussonde? Dan is het belangrijk de neus te verzorgen met behulp van een nat gaasje of wattenstaafje. U kunt ook vaseline gebruiken voor bescherming van de neuswand. Indien noodzakelijk kan een vervangende sonde in het andere neusgat geplaatst worden;
- Laat de sonde van uw kind elke 6 weken vervangen.
In overleg met de diëtist/arts van uw kind is het soms mogelijk om naast de sondevoeding nog wel te eten of te drinken. Belangrijk is dat u de mond van uw kind naspoelt met water wanneer uw kind iets zoets eet.
Veelgestelde vragen
Het is belangrijk dat u de sonde goed verzorgt om de voeding goed toe te kunnen dienen. Voor informatie over verzorging van de verschillende sondes verwijzen wij u naar de verzorgingsinstructies.
Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij de leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.
Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat uw kind ergens achter is blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de sondevoeding direct stopgezet wordt. Het is belangrijk dat de sonde zo snel mogelijk vervangen wordt.
Wanneer de sonde van uw kind verstopt is, is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met de zorgverlener.
Wanneer u de sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies de zorgverlener te raadplegen.
Dat is zeker aan te raden. Juist op het moment dat er weinig tot niet gegeten of gedronken wordt, is goede mondhygiëne belangrijk voor een gezond gebit en frisse adem. Ook kunt u lippenbalsem op de lippen smeren om droogheid tegen te gaan.
Het is aan te raden om de reguliere controles van uw kind bij de tandarts aan te houden.