Na de controle bent u er zeker van dat voeding direct op de juiste plek in het maag-darmkanaal van uw kind komt. Wanneer de sonde goed ligt kunt u toediening van de voeding starten.
De dagelijkse controle van de ligging van de sonde kunt u als volgt doen:
- De verpleegkundige heeft bij het plaatsen van de sonde een streepje op de sonde geplaatst. Controleer of dit streepje nog bij de neusingang zit. Aan het streepje kunt u zien of de sonde nog diep genoeg zit;
- Controleer hierna of de pleister nog goed vast zit rondom de sonde;
- Kijk in de mond en keelholte van uw kind. Als u ziet dat de sonde opgekruld ligt is dit een teken dat de sonde niet meer op zijn plek ligt.
Als u twijfelt of de sonde nog goed zit kunt u altijd uw verpleegkundige bellen.
Controle van de ligging door middel van een pH-meting
Ook kunt u de locatie van de sonde controleren door middel van een pH (zuurgraad)-meting van een kleine hoeveelheid maaginhoud. Deze meting kunt u (of de verpleegkundige) zelf doen.
Het is mogelijk om de pH-meting zelf thuis uit te voeren. Wanneer u dit wenst kunt u dit overleggen met de arts of diëtist. Zij zullen samen met u kijken of dit mogelijk is.
Klik hier, voor een voorlichtingsfilmpje over het controleren van de sonde door middel van een pH-meting.
Uitvoering van de pH-meting.
Benodigdheden:
- Een 20 ml ENFit spuit;
- pH-indicatiepapier: pH-strips (pH 2,0 - 9,0) met gradaties van 0,5;
- Een kopje water.
Instructies:
- Zowel vóór als ná het controleren van de ligging van de sonde handen wassen;
- Het dopje van de sonde verwijderen en de ENFit spuit op de sonde draaien;
- Wanneer de ENFit spuit aan de sonde is gekoppeld, een kleine hoeveelheid vloeistof uit de maag optrekken;
- De ENFit spuit van de sonde koppelen;
- Een kleine hoeveelheid van de opgetrokken vloeistof op het pH-indicatiepapier druppelen. Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag. Als dit het geval is, de sonde doorspoelen met lauw water (volg hierbij het advies van de zorgverlener voor de hoeveelheid) en het dopje terugplaatsen op de sonde.
Wanneer de pH-waarde hoger is dan 5,5, zal de verpleegkundige aanraden voorlopig te stoppen met de sondevoeding en/of medicatie. Hij of zij zal de pH-waarde opnieuw controleren binnen 30-60 minuten. Wanneer de pH-waarde nog steeds hoger is dan 5,5 is het mogelijk dat de sonde van uw kind niet goed ligt. De verpleegkundige zal dan mogelijk de sonde opnieuw moeten plaatsen. Het is belangrijk dat tot die tijd geen sondevoeding of vloeistoffen meer toegediend worden via de sonde.
Veelgestelde vragen
Het is belangrijk dat u de sonde goed verzorgt om de voeding goed toe te kunnen dienen. Voor informatie over verzorging van de verschillende sondes verwijzen wij u naar de verzorgingsinstructies.
Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij de leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.
Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat uw kind ergens achter is blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de sondevoeding direct stopgezet wordt. Het is belangrijk dat de sonde zo snel mogelijk vervangen wordt.
Wanneer de sonde van uw kind verstopt is, is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met de zorgverlener.
Wanneer u de sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies de zorgverlener te raadplegen.
Dat is zeker aan te raden. Juist op het moment dat er weinig tot niet gegeten of gedronken wordt, is goede mondhygiëne belangrijk voor een gezond gebit en frisse adem. Ook kunt u lippenbalsem op de lippen smeren om droogheid tegen te gaan.
Het is aan te raden om de reguliere controles van uw kind bij de tandarts aan te houden.